top of page

Ligt je werk ook wel eens wakker van jou?

Foto van schrijver: Anouk DalhoevenAnouk Dalhoeven

10 tips tegen werkstress

Teveel werkstress is een veelvoorkomend probleem waar veel mensen dagelijks mee te maken hebben. Het kan leiden tot vermoeidheid, angst en een vermindering van de productiviteit. Gelukkig zijn er verschillende manieren om werkstress te verminderen en onder controle te houden.



Voel jij je vaak gestrest? Begin dan vandaag al met 1 van deze praktische tips. Zo verander je je patroon. En beheers je jouw tip? Kies dan de volgende erbij. In kleine stapjes bereik je grote resultaten.


Waar je ook werkt, het is belangrijk te kiezen voor je eigen levensgeluk en werkplezier. Stress is niet verkeerd, het maakt je alert. Maar van langdurige intensieve stress kun je ziek worden. De verantwoordelijkheid om hier iets aan te veranderen ligt bij jezelf. Dat kan een ander niet voor je doen.


De belangrijkste tip!: Richt je op wat je wèl kunt beïnvloeden

De hele dag door gebeurt er van alles. Thuis en op het werk. Op veel van die gebeurtenissen heb jij geen invloed. Stel je bijvoorbeeld voor: je bent vanmorgen vroeg opgestaan want je hebt een belangrijke presentatie voor een nieuwe klant. Je wil goed presteren en je hebt je goed voorbereid. Je stapt, lekker op tijd, in je auto om naar je klant te rijden. Maar helaas... net als je de snelweg in Oldenzaal bent opgereden, beland je in de file door een ongeluk een stukje verder op. Dat kan nog wel even duren! En het is nog maar de vraag of je op tijd voor je afspraak bij je klant bent.


Hoe voel je je als je dit leest? Stress? Heeft dat zin? Wordt de file daardoor kleiner? Nee, helaas niet. In plaats van hier gestrest van te raken, kun je je beter richten op datgene waarop je wél invloed hebt, zoals de wijze waarop je omgaat met deze gebeurtenissen. In dit specifieke voorbeeld bel je (handsfree!) je klant om uit te leggen dat je mogelijk wat later komt door de file. En zing lekker met de radio mee. Richt je alleen op dat waar je wel invloed op hebt. Dit vind ik de allerbelangrijkste tip uit dit rijtje. En ik weet dat het voor velen ook de meest moeilijke tip is. Vind jij dat ook? Ik kan je helpen om dit onder de knie te krijgen.


Tip 2: Maak een planning

Teveel taken, te weinig tijd! Dat is een belangrijke bron van werkstress. Een goede manier om hiermee om te gaan is door een planning te maken. Maak een lijst van de taken die je moet uitvoeren en verdeel ze over de dagen van de week. Houd daarbij rekening de tijd die ze kosten. En prioriteer: doe eerst dat wat het belangrijkst is en laat minder belangrijke taken wachten.


Tip 3: Deel je stress met je collega’s

Als je gestrest bent, helpt het om er met je collega’s over te praten. Misschien hebben zij ook ervaring met werkstress en kunnen ze je tips geven om ermee om te gaan. Door open en eerlijk te zijn, verlicht je de druk op jezelf. Je bouwt aan een betere werkrelatie met je collega's. En de kans is klein dat zij met die ene extra klus bij jou komen. ;-)


Tip 4: Bewaak je grenzen

Zeg nee als je al te veel op je bord hebt liggen en je geen extra taken meer aankunt. Of bied een alternatief, bijvoorbeeld door de taak te verdelen of deze op een ander moment op te pakken. Het is belangrijk om je grenzen te kennen en deze te respecteren. Dit kan helpen om een burn-out te voorkomen. Want dat is geen pretje, kan ik je uit ervaring vertellen. Nee zeggen en je grenzen bewaken zijn 2 heel nuttige vaardigheden. Ik leer je ze graag.


Tip 5: Neem pauzes

Het is belangrijk om af en toe een pauze te nemen! Dit helpt om de stress te verminderen en juist meer productief te zijn. Sta op, loop rond, neem een ​​kop koffie, eet een gezonde snack of doe even iets anders. Zorg ervoor dat je pauzes neemt gedurende de dag en laat je niet verleiden om door te werken zonder onderbreking. En nee alleen je lunchpauze is niet voldoende!

Ik hoor mijn vriendin al lachen: pauzes nemen is niet mijn sterkste punt. Dus als je me ziet, help je me dan herinneren?

Om zo productief mogelijk te zijn, wordt over het algemeen aanbevolen om elke 60 tot 90 minuten een korte pauze van 5 tot 15 minuten te nemen. Dit helpt je productiviteit te verbeteren. Je houdt je energieniveau daarmee op peil en dat verbetert je concentratie. Als ik in het centrum van Oldenzaal werk, loop ik graag twee rondjes om de kerk. Dat duurt maar vijf minuten en helpt echt!


Tip 6: Beweeg en sport regelmatig

Regelmatige lichaamsbeweging heeft een positief effect op je mentale gezondheid. Tijdens stressvolle situaties produceert ons lichaam stresshormonen zoals cortisol en adrenaline. Regelmatige lichaamsbeweging helpt om de productie van deze hormonen te verminderen. Tegelijkertijd worden er tijdens het bewegen endorfine vrijgegeven. Deze geven je een goed gevoel en verbeteren je stemming. Dubbele pluspunten voor je hormoonfabriek!


Het doen van lichaamsbeweging helpt bovendien om spanning in de spieren te verminderen en je lichaam te ontspannen. En als klap op de vuurpijl: het verbetert de slaap. Een goede nachtrust helpt op zijn beurt om stress te verminderen en je energieniveau te verhogen.

Klinkt mooi he? Maar hoeveel moet je dan bewegen? De exacte hoeveelheid verschilt per persoon en zijn/haar situatie. Over het algemeen wordt aanbevolen om minimaal 150 minuten matige intensiteit beweging per week te krijgen, zoals wandelen of fietsen met kracht- en balansoefeningen. Dit kun je verdelen over meerdere sessies per week.


En onthoud: iets is meer dan niets. Zelfs als het je niet lukt om de 150 minuten per week te halen, is een beetje bewegen altijd nog beter dan niets doen.

Tip 7 Maak plezier en lach

Plezier maken en lachen zijn gezond. Ze verbeteren je contacten, vergroten je veerkracht én verminderen stress. Ga op zoek naar dit soort momenten. Wie of wat maakt je aan het lachen of met wie of wat maak je plezier? En hoe kun je ervoor zorgen dat deze momenten vaker voorkomen? Het is handig om dit op te schrijven. Zo kun je het makkelijker onthouden.


Tip 8 Noteer positieve gebeurtenissen

Noteer een week lang welke drie goede dingen er iedere dag zijn gebeurd. Waardoor vonden deze positieve gebeurtenissen plaats? Heb je hier invloed op gehad en zo ja, hoe? En hoe kun je ervoor waken dat deze gebeurtenissen vaker voorkomen?


Tip 9 Zoek hulp van een coach

Een coach kan je helpen om je inzicht te geven in wat jou energie geeft en hoe je je weerbaarheid versterkt. Nu en in de toekomst.


Tip 10 Schakel tijdig een dokter in

Kun je je werk helemaal niet meer loslaten? Heb je al langere tijd klachten zoals hoofd- of buikpijn en ben je oververmoeid? Dan is het tijd om medische hulp in te schakelen. Praat bijvoorbeeld met je huisarts of de bedrijfsarts.


Bonus

Wist je dat een beetje stress erg nuttig is? Het kan je motiveren en helpen om ons doelgericht te concentreren. Bijvoorbeeld in een situatie waar je snel moet reageren. Bij het oversteken van een straat helpt stress je om snel te handelen. Ook kan het je prestaties verbeteren. Bijvoorbeeld als je een presentatie moet geven. Een gezonde dosis stress helpt je om je goed voor te bereiden en je prestatie te verbeteren. Stress kan je zelfs helpen om te groeien en je te ontwikkelen. Het kan je uitdagen om nieuwe vaardigheden te leren en jezelf te verbeteren. Een voorbeeld hiervan is het werken aan een complex project op het werk.


Een beetje stress is dus goed. Maar teveel stress niet. Dat zorgt voor vermoeidheid, angst, en kan je ziek maken. Het is belangrijk om gezonde manieren te vinden om stress te beheersen en te verminderen, zodat je de positieve aspecten van stress kunt benutten.

100 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page